Distribuitorii de film români și „vedetele”

Scriu despre film din 2011, prima mea recenzie într-un spațiu organizat a fost cea de la Chicago, de aici.

De atunci am văzut zeci, chiar sute de filme pe an, invitat fiind, (ca pasionat de film și blogger, apoi video-recenzor de film pe canal propriu de youtube aici), de distribuitorii de film ai vremii la avanpremierele speciale pentru presă.

Ce însemna asta? Însemna că, dacă un film apărea în cinema joia sau vinerea, distribuitorul organiza aceste avanpremiere lunea, marțea sau miercurea, pentru ca noi, cei invitați, de regulă oameni pasionați, cu pregătirea aferentă sau nu, să ne spunem părerea în mediul în care activăm despre respectiva peliculă până în momentul apariției acesteia pe marele ecran.

Acest model a funcționat ani buni, cu o balanță a forțelor de putere relativ echilibrată, în sensul că dacă vedeam un film bun – îl lăudam, iar dacă vedeam o mizerie, o tratam ca atare.

Numai că odată cu intrarea marilor nume și pe piața de la noi, mai exact cam după pandemie, au rămas în piață 3 mari distribuitori: cei pentru Disney (care înglobează Disney, Marvel, universul Star Wars, Pixar), cei pentru Sony și încă un distribuitor care ciupește de pe-afară și are și multe din filmele românești atât de la modă în ultima vreme.

Acest lucru a răsturnat echilibrul de forțe de care vorbeam mai devreme, astfel că dacă o recenzie obiectivă era primită ca atare în trecut, acest lucru nu se mai întâmplă acum, iar rezultatul este excluderea celor care au călcat pe bec din listele de invitați.

Să zicem că asta nu e o mare dramă, să zicem că aș putea fi subiectiv și că mi se pare mie, pentru că mi s-a întâmplat. Ei bine, nu! Sunt între noi, cei care iubesc filmele, oameni mult mai productivi în ale recenziilor decât mine, oameni care postează și de 2-3 ori pe săptămână, lucru care este un efort aproape supraomenesc, (crdeți-mă, am făcut-o!). Ei bine, ei nu sunt chemați!

Bine, veți spune, și cine e chemat atunci, sau mai legitim: fără voi/ei se mai țin astfel de vizionări? Dragilor, am un răspuns care o să vă înfioare: sălile sunt pline de vedetuțe chemate de distribuitori să le facă cifrele! Deci: nu mă mai cheamă pe mine, dar o cheamă pe Adelina Pestrițu! Nu îl mai cheamă pe unul dintre cei mai apropiați amici ai mei din lumea asta și unul dintre cei mai productivi videorecenzori de la noi și o cheamă pe Anda Adam sau pe Kamara sau pe Bursucu’ de la Kanal D!!!!

Pentru ce am scris asta? Nu știu, sunt amărât! Nu e cinstit… Dar ce mai e cinstit în lumea de azi?

Hai, v-am pupat!

Leave a Reply

Proudly powered by WordPress | Theme: Rits Blog by Crimson Themes.