În urmă cu ceva ani doctorul Raed Arafat înființa la Târgu Mureș serviciul SMURD, lucru cu atât mai impresionant cu cât începutul a cam fost pe spezele acestui mare om.
De atunci multă apă a curs pe Dunărea noastră amărâtă și multe mârșăvii s-au înfăptuit mai mult sau mai puțin pe față în spațiul ăsta mioritic parcă persecutat de zei câteodată.
Între aceste mai mari sau mai mici nenorociri a apărut un proiect care nouă oamenilor obișnuiți ni se părea de neatins: să avem și noi un serviciu gen 911, cum au americanii, cum vedeam noi numai în filme.
Odată cu aderarea la UE se implementează și la noi serviciul 112, o infrastructură nemaipomenită, pusă totuși binișor la punct. Dar cum o vorbă de autobază spune că “România e o țară frumoasă, păcat că e locuită”, evident că oamenii locului, prin comportamentul lor nesăbuit, pun în pericol acest adevărat salvator de vieți care este serviciul 112.
Pentru că, după ce că avem salvări puține, după ce că ghiolbanii din trafic nu le dau prioritate sau profită de culoarul făcut de ele, după ce că suntem săraci deci, mai suntem și necivilizați.
Ce face românul când se plictisește deci? Păi ce să facă, dă telefon la 112 și face mișto!! Mai exact, în urma studiilor efectuate în perioada ianuarie – august 2011, 74% dintre apelurile la 112 sunt apeluri făcute în joacă sau accidental!!!
Avem un produs care salvează vieți, e viabil, merge fără cusur, însă noi ne jucăm cu el! Ce e oare de făcut? Păi ce să fie, tot Doctorul Arafat ne spune (ce s-ar face fără el sistemul medical românesc?!): hai să fim responsabili, hai să nu ne mai jucăm cu viețile altora! El a ananuțat joi dimineață declanșarea campaniei împotriva acestor abuzuri. Tot el! Chapeau domnule Arafat! Campania se numește “O viață poate depinde de tine” și are un obiectiv îndrăyneț, dar nu de neatins: salvarea cât mai multor vieți prin tragerea unui semnal de alarmă.
De ce un om atât de responsabil se constituie în vocea unei astfel de campanii? Simplu, iată de ce, în cifre reci si îngrijorătoare:
– 3 din 4 apeluri la 112 sunt false urgențe: 73% din totalul apelurilor înregistrate în perioada ianuarie-august 2011 sunt, practic, apeluri facute în joaca sau accidental de către cei care sună, doar 27% fiind apeluri reale;
– La nivel național, județul Covasna este județul care a înregistrat cel mai mare număr de apeluri false (în aceeași perioadă monitorizată de către Serviciul de Telecomunicații Speciale) – 86,86% apeluri abuzive. În București, 1 din 2 apeluri sunt false (procentul apelurilor abuzive se ridică la 55,6%);
– La serviciul de urgență 112, se înregistrează peste 2000 apeluri/oră; 60% din totalul apelurilor reale solicită intervenția echipajelor medicale de urgență;
– Orice apel fals înregistrat la 112 poate întârzia sau chiar determina moartea unei persoane care are nevoie reală de ajutor: în 2010, s-au înregistrat 8477 de victime grav rănite în accidente de mașină (23 de oameni răniți grav/zi).
– În ceea ce privește măsurile de prim ajutor, acestea “pot face diferența între viață și moarte”: durează 3 minute ca o persoana aflată în stop respirator să moară, 5 minute până la sosirea ambulanței și mai puțin de 1 minut până la deschiderea căilor aeriene printr-o manevra de prim ajutor.
Există și un site de informare, www.salvez.ro este acesta, acest site împreună cu materialele de promovare fiind asigurate de Vodafone și de Asociația React, iată clipul lor pentru promovarea acestei campanii:
Campania aceasta a fost declanșată joi, majoritatea mediilor de informare a preluat-o gratuit (inclusiv televiziunile ce au pus la dispoziție spațiu publicitar și de emisie gratuit pentru această cauză nobilă).
Și cum blogosfera este sensibilă la asemenea inițiative, iată că prin Cristi Manafu, a cărui inițiativă o salut, pun și bloggerii umărul la deschiderea ochilor opiniei publice.
Hai, să fiți cuminți și weekend frumos să aveți! 😉