După un an greu în viaţă, în care am reuşit în cele din urmă să fac un credit ipotecar pentru a achita cuiva nişte bani pe care altfel nu aveam cum sa îi fac rost toţi odată, cred că pot să îmi dau doctoratul în credite. 🙂
Ştiu cu ce se mănâncă termeni precum intabulare, notar, copii, legalizări, istoric al proprietarilor casei ipotecate, dar şi adeverinţe de salariat, copii de pe cartea de muncă, formulare bancare de tot felul de la cele necesare deschiderii unui cont până la cele necesare contractului de credit propriu-zis.
Şi când echipa formată din tandemul Blogal Initiative, Revista Biz şi BCR mi-au strecurat noaptea în timp ce dormeam în căsuţa de email propunerea de a scrie despre campania de refinanţare prin BCR a creditelor au început să îmi danseze prin faţa ochilor cele de la paragraful anterior şi multe altele asemenea.
Sunt multe condiţii de îndeplinit pentru o refinanţare, dar rezultatul este unul pe măsură. Cum se traduce în viaţa cotidiană acest rezultat?
Simplu: poţi, cu ajutorul acestui credit, să aduni toate creditele tale mai mici sau mai mari într-o singură căciulă, mergi cu ele la BCR şi acolo ce primeşti? O refinanţare de toată frumuseţea care are ca prim rezultat o rată posibil mai mică decât suma ratelor celorlalte creditele cu care te-ai înfăţişat tu iniţial!
Şi nu numai asta. Principalul coşmar la un credit îl constituie taxele notariale. Cum notarii au printre cele mai bănoase meserii oficiale de pe piaţă, normal că ei fac parte din acest coşmar al oricărui creditat din ţara asta!
În cadrul acestei campanii primeşti din partea BCR şi taxe notariale zero, să moară notarii de ciudă ca ai fost deştept şi i-ai şuntat! Şi să nu credeţi că taxe notariale zero înseamnă altceva decât taxe notariale zero! Nu, BCR chiar nu-ţi percepe nimic în cazul costurilor de transfer a ipotecii acolo unde e cazul, deci nada, nimic!
Iată mai jos şi lista completă de avantaje, de care eu nu am beneficiat în totalitate atunci când am făcut creditul despre care am spus că ar putea să-mi confere titlul de doctor în credite:
– costuri de transfer zero (taxe notariale suportate de bancă);
– comision analiză zero;
– asigurarea imobilului gratuit, în funcţie de tipul creditului;
– posibilitatea de a mandata banca să efectueze o serie de operaţiuni de preluare a creditului de la banca finanţatoare în numele clientului: acord de grevare cu alte sarcini;
– premii client get client*: clienţilor care contractează un credit de refinanţare în perioada campaniei (6 iunie – 4 iulie 2011) li se va acorda un cupon de recomandare, prin care aceştia pot realiza o recomandare;
* toţi clienţii care realizează o recomandare participă automat la o tragere la sorţi. Se vor acorda premii în funcţie de regulamentul de campanie.
Şi mai e o chestie bună pentru cei care neinspirat au luat în anii trecuţi credite în monedă care acum nu mai e la fel de atractivă (vezi francul elveţian). Refinanţarea BCR se poate face şi în cazul unor astfel de credite, schimbându-se moneda respectivă într-o monedă preferată de cel care face creditul.
Pentru cei cu adevărat interesaţi de iniţiativa BCR avem şi un link către detalii aici.
Pentru ce am scris acest post? Simplu! Să ajut nişte oameni faini în campania lor. Şi cei de la BCR nu sunt faini numai datorită reclamei cu amanta din dulap, dar şi datorită faptului că au avut încredere ca ei, ditamai colosul, să se arate atât de deschişi acestei modalităţi de promovare (prin bloguri adică), a campaniei lor, lucru care ne face să-i apreciam pe de-o parte şi să ne bucurăm odată în plus că se mişcă lucruri la nivel de percepţie şi în ţara asta a noastră!
ok, what’s the catch? orice refinantare trebuie sa aiba si o parte intunecata a fortei, right?
scade dobanda, cresc si se inmultesc comisioanele? partea de costuri fixe la refinantari e destul de mare in general, din cate inteleg. care-i smecheria? inca nu am auzit de banca filantropa, in general bancile au in vedere un singur lucru: profit maxim. bancile in romania sunt si mai specifice: profit maxim cu artificii si cu tiganeala, costuri ascunse, comisioane stupid de mari, etc etc etc. de ce nu contractam noi credite din spatiul UE, ca acum avem dezlegare?
Mai Cici, ideea e sintetizata (zic eu) in ce gasesti pe pagina care e link-uita pe blog la mine: ai acolo posibilitatea de a-ti calcula singur costurile despre care intrebi…
Ideea era alta, ca nu cred in povesti frumoase cu banci, trebuie sa fim putin precauti, daca un imprumut la o banca romanesca ar fi ca un film american, la final baiatul nu ar ramane cu fata, ba mai mult, ar muri de moarte violenta 🙂 vreau sa zic, daca vrei sa scrii un articol despre refinantari, il scrii cu bune si cu rele, sau pui un (P) ca sa stim ca e articol publicitar 🙂
De exemplu la BCR creditele acordate clientilor noi au dobanzi mai mici decat creditele vechi. Saracii e posibil sa fie de buna credinta (glumesc, bancile nu au buna credinta) dar nu ma pot opri sa nu ma gandesc ca e o noua tiganie romaneasca, un scenariu in care BCR forteaza clientii vechi sa faca refinantare la aceeasi banca (lol?)
Eu consider ca in campania asta BCR are ca target in principal pe cei cu credite in CHF sau cu credite multe la dobanzi mari (aici poti recunoaste ca dobanzile de azi sunt altele fata de cele de acum 5 ani sa zic.