Prieteni pe viata

Am regasit ieri, prin intermediul Facebook-ului, pe cel mai vechi prieten al meu.
Am crescut in acelasi bloc, am fost pana intr-a opta colegi de clasa si uneori de banca, apoi viata ne-a dus pe drumuri diferite.

Dupa facultate el a urmat facultatea de limbi straine sectia franceza si a ajuns sa isi completeze studiile printr-un masterat la Toulouse.

Acum, de vreo cativa ani buni, este la Quebec, in Canada. Profeseaza pe ce a studiat, este un om linistit si implinit intr-o lume consumerista si nebuna.

Am stat azi-noapte cu el la povesti, nu mai stiam nimic de el de patru ani. In doua ore am povestit lucruri atat de dense si de multe incat am reusit, cel putin eu, sa am senzatia ca nu l-am mai vazut de ieri.

Si in timp ce stateam de vorba, vazand cat de bine si impacat e omul cu tara sa adoptiva, mi-am dat seama ca sunt de acord cu pasul sau, ca aprob si admir curajul de a o lua de la zero intr-o tara straina la mii de kilometri de tara natala. Am scris acum vreo trei ani aici parerea mea despre un pas atat de mare in viata unui om. Atunci nu aveam aceeasi parere ca astazi, insa, probabil satul de cate se intampla in frumoasa noastra Romanie, mai ca aprob catre 100% pasul prietenului meu.

Revenind la prieteni si prietenie, am realizat azi-noapte ca eu pe omul asta nu l-am vazut de vreo sapte-opt ani. Am realizat totodata ca practic in doua ore cat am vorbit am adus relatia noastra la zi si ca il simt iar acolo, ca pe un prieten bun asa cum nu simt pe altii pe care ii vad la doua saptamani si care considera ca prietenia e un fel de relatie unidirectionala.

Stiu ca probabil e cliseistic ce spun aici, insa am vrut sa pun “pe hartie” ca un prieten nu e neaparat cel pe care il vezi zilnic, o prietenie adevarata e cea care rezista testului timpului si care se conserva indiferent care este frecventa cu care cei doi actori care joaca in ea se vad pe zi/saptamana/luna/an/deceniu.

Si as mai vrea sa spun ca un prieten este cel care nu te judeca, ci care daca el crede ca gresesti iti spune verde in fata. Un prieten nu incearca sa te croiasca dupa calapodul lui, el vrea sa te aiba asa cum te-a avut dintotdeauna, tine sa pastreze calitatile sau motivele pentru care a ales sa-ti fie prieten. Cel care incearca sa te schimbe sau cel care e rezistent la schimbarile din viata ta este un om care, desi crede contrariul, numai bine nu-ti aduce in viata…

Hai, v-am pupat! 🙂

Leave a Reply

Proudly powered by WordPress | Theme: Rits Blog by Crimson Themes.