Filmul Usturoi – review

Am fost vineri seara la probabil unul dintre cele mai reusite filme romanesti vazute de mine: Usturoi!

Asteptam sa vad filmul Usturoi de pe vremea cand am scris aici prima oara despre el, adica de acum 3 ani!

Sunt inca marcat de el, desi intr-o oarecare masura ma asteptam. Am evitat sa citesc prea multe review-uri ale sale tocmai pentru a fi obiectiv. Faza nasoala e ca nu stiu de unde sa incep, desi am antrenament in review-uri de filme. Si asta pentru ca e funny sa te uiti la un film facut de un om pe care il cunosti in carne si oase!

Hai ca incep. Filmul este, asa cum am spus si in articolul precedent, o initiativa (a se citi ambitie) personala a unui visator: Radu Valentin Bazavan (aka groparu.ro). Omul a scris scenariul, el a filmat, el a produs, el a tot! Evident, inconjurat de oameni destoinici si priceputi, precum Lucian Alexandrescu – regizorul, astfel incat rezultatul este wow!

Intru inceput vreau sa amintesc detalii care, in inceputul filmului ne-au lasat cu gura cascata: proiectie 4K(!!!), coloana sonora si sunet lacrima! Ceea ce, stim cu totii, la un film romanesc reprezinta mari probleme!

Apoi: filmul e activ, antrenant, are haz adevarat, nu are injuraturi, manele, avand in schimb fir logic si un twist de mai mare dragul!

Nu veti vedea in acest film nimic din ce ati fost obisnuiti sa vedeti in filmele romanesti. Nu are cadre lungi cu faianta din bucatarie, nu are sunet infect si, desi nu e jucat de actori celebri, echipa este peste multe echipe din filme cu bugete ametitoare.

In acelasi timp nu veti vedea, mergand la Usturoi, un film conventional. Este o fericita impletire de film narativ cu interviu, in asa fel incat fiecare trecere si schimbare de ritm te duce cu gandul la o melodie a britanicilor de la Iron Maiden. E un rollercoaster de reactii pe fond de buna dispozitie si momente de comedie reala, clasica.

Nu o sa povestesc filmul, au facut-o altii intr-o mai mare sau mai mica masura, il veti banui din trailerul de la final. Voi evidentia faptul ca cei doi baieti/personaje principale fac un joc nemaipomenit de natural, de firesc, iar acest lucru m-a facut, fara sa vreau, sa ma gandesc ca visul lor (acela de a merge la Cluj ca sa devina actori), se implineste in viata reala, cu diferenta ca vine Clujul la ei! 🙂

Totodata m-au impresionat la fel de placut Razvan si Alina de la tvdece.ro, precum si Gabriel Oana (gaben.ro). Au aparut firesc in cronologia filmului si au aratat pe ecran ca niste actori adevarati (bravo, copii!). Tot la acest capitol, filmul beneficiaza de prezenta lui Adi Hadean (juratul Masterchef), cu precizarea ca la momentul filmarilor Adi nu era inca implicat in proiectul de la ProTv, fiind insa un cunoscut blogger de food si bun prieten al lui Radu.

Am vorbit cu Radu dupa film. L-am felicitat, dar mi-am dat seama ca, oricate laude i-as aduce, tot nu pot cuprinde tot efortul pe care l-a depus precum si toate sacrificiile pe care le-a facut in temerara dorinta de a-si vedea visul cu ochii.

Pentru ca, reducand, filmul Usturoi este un vis implinit. Este incercarea reusita a unui visator, a unui nebun frumos, sa-si vada acest vis cu ochii. Este poate un exemplu perfect pentru orice coach motivational care spune invataceilor sai sa-si urmeze visul cu orice chip.

Este inspirational, cu atat mai mult cu cat rezultatul este un produs care aduce zambete pe chipurile oamenilor!

De aceea va spun, va rog chiar, pentru binele vostru si al sanatatii voastre mentale: mergeti sa vedeti filmul asta, veti iesi razand de la el, asta dupa o ora si jumatate de ras in sala de spectacol! Si nu uitati, daca v-a placut, sa spuneti asta tuturor, pentru ca o asemenea isprava nu trebuie sa ramana nerasplatita!

Iata trailerul promis:

Hai, v-am pupat! 🙂

3 thoughts on “Filmul Usturoi – review

  1. Am tinut sa vad prima proiectie a filmului la Zalau si desi unii ar putea spune ca sunt subiectiv avand in vedere faptul ca traiesc in preajma catorva dintre protagonistii acestui film am ramas foarte placut surprins de ce am vazut. Ceva inedit, ceva altfel, mergeti sa vedeti, nu veti regreta!…Totul la superlativ: scenariu, imagine, sunet, originalitate…etc, etc… Bravoo!

Leave a Reply

Proudly powered by WordPress | Theme: Rits Blog by Crimson Themes.