Diplomaţie sau politică externă – termeni inexistenţi pentru conducerea ţării

Ieri dimineaţă, în timp ce îmi citeam mailurile, dau peste newsletterul Hotnews al cărui titlu suna cam aşa:

Preşedinţii României, Serbiei şi Slovaciei vor să boicoteze summitul Europa Centrală – Barack Obama, din cauza invitaţiei adresate liderului kosovar.

Buuun. Acum: datele problemei din punct de vedere al României sunt cunoscute în mare. Nu am recunoscut independenţa Kosovo de frică să nu se creeze un precedent şi să fim nevoiţi, ca ţară, să recunoaştem independenţa Ţinutului Secuiesc. În demersul nostru am fost “susţinuţi” de Serbia, Slovacia (ameninţaţi în mare tot de probleme cu etnicii maghiari), dar mai ales de Rusia. În această problemă România a fost de partea tătucului de la răsărit.

Ipoteza a doua: este ştiută şi foarte mediatizată ştirea conform căreia România a devenit un membru NATO şi mai important de când cu scutul antirachetă de lângă Caracal (ce ironie, să pui ultimele cuceriri în materie de descoperire militară, deci de deşteptăciune militară lângă locul unde s-a vărsat carul cu proşti… 🙂 ). În acest caz România a fost de partea licuriciului cel mare, supranumit Obamaland.

Pe de altă parte, preşedintele nostru a fost dintre cei mai nefrecventaţi preşedinţi din lume cred. N-a pupat întâlniri cu adevăraţii lideri ai acestei lumi decât pe la summituri unde ăia n-aveau cum să-l evite (a fost aproape ca un blatist la reuniunile respective). Şi când a ajuns pe-acolo s-a luat în gură cu ei (vezi incidentul cu Sarkozy).

După înşiruirea de acţiuni diplomatice fără numitor comun de mai sus ne mai mirăm că nu suntem luaţi în serios?! Poate cineva în lumea asta, la momentul actual, să poziţioneze clar România ca politică externă?

Pentru că la nivel de percepţie grosieră e clar: eşti cu ruşii ori cu americanii. Noi am inventat o poziţie nouă: cu amândoi! Noi am ridicat curvăsăria la nivel de politică externă şi ne mirăm că nu suntem trataţi drept un partener serios.

Noi vrem Shengen şi zona Euro în 2015 şi nu ne ducem să ne vedem cu cei ce hotărăsc asta! Pentru că ne opunem independenţei Kosovo!

Pe bune acum! Nu mai gândeşte nimeni în politica noastră externă mai sus de genunchiul broaştei?! Aştia vor ca în 10-20 de ani să facă Statele Unite ale Europei şi noi ne oprirăm la Avram Iancu şi Mihai Viteazu?!

E ok, nu sunt pentru independenţa Kosovo sau a Ţinutului Secuiesc, dar dacă ai avea o poziţie fermă faţă de unul sau altul dintre cei mari, poate ai obţine şi nişte garanţii cum că nu se va întâmpla aşa ceva.

Ce garanţii să obţii tu de la american (că la faza asta el e tartorele), când după ce el îţi scoate Oltenia din foame cu rachetele lui, tu nu te întâlneşti cu preşedintele lor la un Cico?!

Care Cico se dă în Polonia, o ţară care a ieşit din criză deja de un an (în mare parte datorită politicii sale clar pro-occidentale şi pro-americane) şi care, iată, găzduieşte ditamai summitul la care noi refuzăm frate să ne ducem, că nu e de ranga noastră de miez al Europei!

Să mai spunem că pe harta turneului preşedintelui american România nu există? N-are rost! Cine să facă lobby pentru aşa ceva?!

Leave a Reply

Proudly powered by WordPress | Theme: Rits Blog by Crimson Themes.