Munţii noştri aur poartă…

Vedeam aseară la ProTv următoarea ştire:

“La 5 ani de când s-a închis ultima mină, România caută aur. Şi dacă îl găsim, străinii iau 96%”

Eu, ca om simplu din popor, am o mare nelămurire: cum de au câştigat frate alţii, străini vreau sa spun, drept de foraj sau exploatare sau cum s-o numi, pe aurul nostru?! Noi, ca o ţară normală, nu putem interzice companiilor străine sa ne lase şi… bătuţi şi cu banii luaţi?!

Nu putem avea monopol pe bogăţiile proprii?! Nu putem înfiinţa o companie naţională, cu rolul strategic de a identifica şi exploata aceste zăcăminte de importanţă maximă?! Să nu-mi spuneţi că noi ca stat nu am avea bani pentru asta, că nu am să cred! Nu am să cred că în ţara asta s-a încercat acest lucru şi nu s-a reuşit, pentru că aş considera că-mi jigniţi inteligenţa! Dacă s-a ajuns aici, şi poate dacă odată ajunşi aici nu mai avem loc de întors, ne merităm soarta!

Dar cum pot eu ca stat sa nu dispun de bogăţiile ţării mele, eu nu pricep şi pace! Nu avem cu ce fora? Nu cred, din reportajul pe care îl puteţi vedea mai jos, s-au recoltat mostre bogate în aur la 300 de metri. Noi pe vremuri aveam sonde care forau după petrol şi la 1000 de metri şi nu dispuneam de deschiderea de azi, când cu bani cumperi orice!

Nu-s bani?! După ce faci un studiu al tuturor zăcămintelor care nu ar avea cum să aibă un cost imposibil de suportat de către o ţară, iei frate din rezerva strategică a BNR, din cele o sută de tone, te pui la punct cu ultimele tehnologii în materie de foraj, şi într-un an pui aurul la loc întreit!

Dar nu, e mai uşor sa iei 4 (!)% din ce extrag alţii, şi ceva mărunţiş din taxe, fără să faci nimic şi să te mai miri apoi că eşti sărac! Nu am compasiune pentru acest mod păgubos de a gândi, nu pot decât să fiu năucit cum nişte oameni care se cred veşnici în funcţiile lor, pot face atâtea prostii într-o perioadă atât de scurtă de timp! Nu pot să cred că, după ce Năstase ne-a lăsat fără petrol, asistăm acum la jefuirea munţilor de metalul cel mai preţios din lume!

Nu am să vorbesc aici de nici unul dintre jucătorii străini aflaţi în acest moment pe piaţa exploatărilor aurifere din România, ei încearcă (şi se pare că şi reuşesc) să îşi vadă de treabă, să sporească profitul unei afaceri, că d-aia sunt aici.

Problema pare a fi la noi. Da, la noi, cei care ne entuziasmăm când apare Băse şi spune că trebuie renegociate condiţiile de exploatare cu RMGC, acu, în prag de an electoral! Domnu’ Preşedinte, am o veste: puteaţi să faceţi asta din 2004 şi aţi fi rămas în istorie ca şi preşedintele care a redat aurul românesc românilor, nu ca şi preşedintele care a plătit cel mai scump din lume kilometrul de autostradă!

Sursa film: stirileprotv.ro

11 thoughts on “Munţii noştri aur poartă…

 1. Lasand la o parte hotia de proportii pe care o pregatesc guvernantii, mai nou cu Zeus sutinator, intrebarea este, oare merita sa razi de pe fata pamantului 4 munti si sa lasi in urma cel mai mare lac de cianuri din lume?

  Traian Basescu:
  “Avem nevoie de acest aur pentru rezerva Bancii Nationale. Romania are acum 103 tone de aur in rezerva si cred ca din exploatare in teritoriul national ar trebui sa ne ridicam rezerva la cel putin 200 de tone in urmatorii ani.”

 2. Din reportajul postat si din altele asemenea de la Pro, reiese ca din ce se extrage sau se va extrage de catre cele cateva firme straine carora li s-a acordat acest drept, cantitatea de aur pe care ar putea-o scoate este undeva in jurul a 625-650 de tone! Din care noi luam 4% si taxe platite de ei la stat ca orice agent economic! Cred ca de fapt Zeus vrea sa zica ceva de genul: daca astia extrag atat de mult, noi avem nevoie de doar 100 din 600, asa ca de ce sa nu-i lasam pe baieti sa faca o treaba, ne mai iese si noua de-un comision pentru o masina la fete?!

 3. ……..io revin si arat, indiferent cine va exploata acel zacamant, tot nu merita sa distrugi 4 munti si sa lasi in urma un lac de cianura….

 4. Ai dreptate,

  citez din editorialul din gandul de azi semnat de Rodica CIOBANU

  “Directorii Gold Corporation pot deschide şampania: când însuşi Traian Băsescu pledează, în direct, pentru proiectul Roşia Montană, afacerea este ca şi demarată…”

 5. Eu sunt de acord cu ciupercutza, iar John Perkins explica foarte frumos si in detaliu, cum se vinde/cumpara economia unui stat. Din pacate Romania a fost “jucata” de mult la ruleta si pierduta. Ai remarcat ca nici unul din contractele mari care privesc infrastructura (autostrazi, telefonie, explotare miniera, etc) nu sunt detinute de firme romanesti. Iar ce ma enerveaza pe mine cel mai tare este cum prostimea (gratie mijloacelor media) pune botu si se entuziasmeaza ca la un sfert de secol de la Revolutie are un pod peste niste linii ferate si doua sau trei cladiri de birouri “ca in occident” dar care stau momentan goale ca economia e pe fundul Marii Negre. Ati remarcat ca la finalul reportajului se spune ca Ministerul Mediului va aproba exploatarea de la Rosia Montana daca vor “reduce cantitatea de cianura, astfel incat sa nu polueze mediul”. Si tu Dorine mentionai ceva legat de jignirea inteligentei?

 6. Wow! Pertinente comment-uri fetele! Pe de-o parte e clar ca ni se vand gogosi de catre media, indiferent daca se face asta intentionat sau nu. Ce ma deranjeaza pe mine e ca nici macar nu suntem mintiti frumos, ca de mintit suntem mintiti toti, romani sau americani deopotriva… 🙁

  1. De americani nici nu mai vorbesc. Uneori ma intreb cam cati dintre conationali mei realizeaza ca in curand vom avea un presedinte cu numele “Li” sau “Pong”…..si eu l-am bagat pe fimiu la scoala germana in loc sa il dau sa invete mandarina :))))))

 7. Daca tu, care ai citit pe Perkins, si care din cat te stiu esti adepta teoriilor conspiratiilor, crezi ca marile sau micile loji vor lasa lucrurile asa apropos de expansiunea chinezeasca…?! Referitor la Li sau Pong, stai linistita, Obama a fost un experiment prin care nu s-a vrut decat demonstrarea, pe spatele americanului de rand, a faptului ca America nu va mai putea ajunge numarul unu in lume decat cu un presedinte alb in frunte… Asa ca mai traim 50 de ani pana cand vom mai avea un presedinte minoritar la Casa Alba, parerea mea…

Leave a Reply

Proudly powered by WordPress | Theme: Rits Blog by Crimson Themes.