I Origins (2014)

Am vazut aseara, la sugestia unui prieten bun, acest film.

Am scris sfatul meu referitor la acest film pe Facebook imediat dupa vizionare:

I Origins

 

Da, este un film mindblowing! Si nu pentru ca abordeaza vreo tema noua si revolutionara. Nu, avem aici de-a face cu eterna dilema a intelectualului care se vede in postura de a accepta existenta unei lumi spirituale mai presus de puterea noastra de perceptie.

Nu vorbim de Science Fiction, vorbim de acele lucruri care multora ni se intampla mai rar sau mai des, lucruri care ne fac sa scuturam nedumeriti din cap si sa inganam: “am avut un deja-vu!”.

Nu este nimic fortat in film si, desi inceputul pare greoi, acest lucru isi are rostul sau in construirea unui sir de argumente care sa puna un om de stiinta pragmatic precum eroul nostru principal Ian Grey (Michael Pitt) intr-o cumpana care are pe talerele sale faptele demonstrate stiintific pe de-o parte si evidenta certa si imposibil de explicat de cealalta parte.

Mike Cahill, scenaristul si regizorul acestei pelicule, un component al noului val, ne prilejuieste o experienta mai mult psihologica decat vizuala. Nu ca pelicula ar avea carente de natura regizorala, dar pur si simplu te surprinzi gandind odata cu el la intrebarile sugerate de desfasurarea actiunii, iar asta, in opinia mea, il recomanda ca pe pe un om cu potential ce abia acum incepe a fi exploatat, deci recomand urmarirea ispravilor sale viitoare.

Actors I OriginsEchipa de actori (Michael Pitt, Astrid Berges-Frisbey, Brit Marling, Steven Yeun), este formata din actori la inceput de drum, niciunul dintre ei neavand pana acum un rol de importanta celor jucate in filmul de fata. Cu toate acestea niciunul nu a parut stangaci sau incepator, profesionalismul lor lasandu-ne sa ii consideram cele mai potrivite alegeri posibile pentru acest film.

Intreaga structura a filmului, axata pe indoiala eroului principal cu privire la existenta unei lumi spirituale superioare, are un moment culminant. Iata descrierea dialogului: Dalai Lama a fost intrebat la un moment dat de catre un om de stiinta ce ar face daca toata credinta sa ar fi zdruncinata de catre dovezi stiintifice ale inexistentei acesteia. Dalai Lama a raspuns in felul urmator: as lua toate acele dovezi, le-as studia, as incerca sa le inteleg. Si daca in urma acestui proces s-ar dovedi ca exista fapte care neaga credinta mea, as alege sa nu mai cred in ceea ce am crezut pana la acel moment.

Intrebarea celei care i-a narat aceasta istorioara personajului nostru reprezinta cheia acestui film de neratat: “Ian, ce-ai face daca ceva de natura spirituala ar contrazice crezul tau de om de stiinta?”. Aceasta intrebare retorica, de polaritate inversa cu cea primita de catre Dalai Lama, adanceste si mai mult introspectia privitorului si a personajului principal, constituind “aroma” care iti staruie in minte la iesirea de la acest film.

Va doresc vizionare placuta, va las cu trailerul:

Leave a Reply

Proudly powered by WordPress | Theme: Rits Blog by Crimson Themes.