Garantat 100%

Mă uit la emisiunea asta de pe TVR de ceva vreme.

Am aflat acum, informandu-mă pentru acest post, că emisiunea este una care se poate numi longevivă (mai ales la TVR), ea debutând în 1999.

Cătălin Ştefănescu – gazda – nu mai are, cred eu, nevoie de prezentare: este un om tânăr, cult, destupat la minte şi foarte inspirat în a-şi alege invitaţii din platou.

La fel ca şi emisiunea Eugeniei Vodă, Garantat 100% este una din puţinele emisiuni de la TVR care mă câştigă necondiţionat ca spectator. De fapt după părerea mea cam atât a mai rămas în TVR de valoare… Păcat!

Rvenind, am ajuns aseară, butonând, pe TVR1 şi am găsit invitate în platou două doamne ale criticii româneşti de film: Irina Margareta Nistor şi Viorica Bucur. Nu cred că vreuna are nevoie de prezentare.

Irina Nistor e cea a cărei voce ne făcea să înţelegem filmele de la video, în anii împuşcatului, prin adaptări pline de fantezie şi bun simţ (pe bune acum, nu cred că poporul ăsta va fi vreodată pregătit să vadă sau să audă traducerea exactă la “fuck you!” în altă formă decât cea patentată de ea, şi anume “du-te dracului”! 🙂 )

Viorica Bucur este cea care a “inventat” Gala desenului animat tot în acei ani grei, un om cu o cultură impresionantă în materie de film, la fel ca şi Irina Nistor.

Când am văzut ce invitaţi are, l-am felicitat ca de fiecare dată în gând pe realizatorul – gazdă al emisiunii, si deşi ora era înaintată, m-am aşezat mai comod pentru a savura cu nesaţ o astfel de întâlnire de grad trei.

Numai că… surpriză… Respectabilele doamne mai sus descrise şi pentru care – în ciuda a ceea ce o să vă povestesc mai jos – am un respect imens, au început să reacţioneze ca două şcolăriţe fără experienţă şi cu foarte multă lipsă de tact. Îşi luau una alteia cuvântul, se înţepau cu mici remarci transparent – răuvoitoare, ce mai, au transformat emisiunea în ringul unde încercau să-şi tranşeze superioritatea în faţa telespectatorilor.

Moderatorul n-a avut loc să facă nimic, Viorica Bucur a vorbit două treimi din emisiune, a decretat sus şi tare că la Oscaruri a preferat Social Natwork în defavoarea lui The King’s Speech (până la urmă asta e chestie de gust, deşi de la un om pe care îl aştepţi profund parcă vrei mai mult) şi aşa mai departe.

La sfârşit am avut însă şi cireaşa pe tort: Irina Nistor a mulţumit pentru invitaţie şi a spus ceva de genul (citez din memorie): “de fiecare dată când mă uit la această emisiune îmi spun că mi-ar place să zbor cu Icar-ul din studio, mie îmi place foarte mult să zbor”.

Era vorba mi se pare de o copie la scară a avionului lui Traian Vuia, Icar, agăţat de tavanul studioului emisiunii.

Viorica Bucur a răspuns imediat cu un ton demn de vânzătoarea de urzici de la colţul blocului meu: “dacă vrei să zbori du-te şi suie-te într-un avion”, sau aşa ceva…!

Emisiunea şi-a pierdut vraja, m-am descoperit ca în faţa unui meci (am ţinut cu Irina Nistor), n-am mai văzut niciodată un Garantat 100% transformat în emisiune a la Capatos sau Dan Diaconescu.

Am spus de când am văzut că-şi iau vorba una alteia că ideea a fost bună, în sensul că ambele pot fi considerate interlocutori demni de Garantat 100%, faza e că trebuiau invitate separat.

Dar oare s-a gândit cineva că va ieşi aşa circ penibil?! Ce naiba măi doamnelor, nu mai aveţi loc una de cealaltă în marea familie a filmului românesc?!

Leave a Reply

Proudly powered by WordPress | Theme: Rits Blog by Crimson Themes.