Biutiful

Am vazut în avanpremieră pentru presă filmul Biutiful la invitaţia celor de la Raluk.ro. Le mulţumesc mult pe această cale!

Filmul este nemaipomenit, regia e a lui Alejandro González Iñárritu, iar Javier Bardem în rol principal este… imens după părerea mea!

Bardem şi Iñárritu
Bardem şi Iñárritu

Acţiunea se desfăşoară în Barcelona zilelor noastre, un oraş frumos, impunător, primitor şi înţesat de clădiri-monument arhitectonic, dar pe de altă parte un oraş corupt, plin de traficanţi de droguri şi oameni, plin de prostituţie, mizerie, sărăcie, obscurantism…

Este o faţă a Barcelonei reală, pe care poate nu aş fi vrut să o văd dar pe care o intuiam.

Însă remarcabil în acest film a fost personajul principal, Javier Bardem alias Uxbal. Un om bolnav într-un stadiu final de cancer care luptă să supravieţuiască plasând muncitori chinezi şi senegalezi în oraş şi aflându-se mereu sub stresul ilegalităţilor pe care le presupune o astfel de viaţă.

Viaţa grea pe care o duce Uxbal, care este şi tatăl a doi copii, divorţat de mama acestora, care are probleme psihice, are evident repercursiuni şi asupra peronalităţii şi trăirilor sale. Actorul pune mult suflet în acest rol, de aceea am spus mai sus că mi s-a părut imens.

 

Bardem
Bardem

Fimul este deci o provocare constantă, fără momente moarte şi deosebit de intensă.

Au fost momente în care filmul mi-a amintit de mai vechiul 21 Grams din 2003 şi de la fel de carismaticul Benicio del Toro.

Spre ruşinea mea de cinefil care are pretenţii abia apoi am aflat că a beneficiat de aceeaşi regie. Şi ca să mă liniştesc şi să-mi văd lungul nasului, am aflat căutând ca acelaşi regizor a produs şi Babel!

Care e puntea de legătură între ele? Babel, ca şi în Biutiful, este vorbit în mai multe limbi, Biutiful ca şi 21 Grams face trimiteri către misterele paranormale ale lumii de dincolo, toate trei beneficiind de un soi de aură de suspans intensă de la început la final.

E un film bun, greu, intens şi de văzut!

Nu-l rataţi!

3 thoughts on “Biutiful

Leave a Reply

Proudly powered by WordPress | Theme: Rits Blog by Crimson Themes.