Mă ruga deunăzi o amică să scriu un post despre prieteni. Nu ştiu exact ce ton ar fi dorit ea sa aibă acest post (doar bănuiesc), ideea în mare a mai apărut pe aici, azi am s-o nuanţez un pic.
Definiţie: prietenul este un om (mă refer în acest post exclusiv la prietenii – oameni) pe care într-un moment al vieţii ţi-l alegi, deci firea sau comportamentul acelui om sunt pe alocuri tangente cu ale tale, esti puţin asemănător cu el pe undeva.
Prietenul poate face alegeri în viaţă cu care tu să nu rezonezi, asta neînsemnând că în secunda doi îl vei renega sau te vei delimita total de el rupând prietenia.
Prietenul poate să nu audă nimic de tine (sau tu de el) cu anii, prietenia adevarată nu depinde de frecvenţa cu care vă vedeţi, ci mai degrabă de lucruri mult mai profunde sau mai dragi (definite în prezentul post prin sintagma “fundamente ale prieteniei”). Aceste fundamente pot varia de la lucruri grave până la amintiri dragi comune, legate de liceu sau facultate.
Interese: în principiu, prietenia adevarată nu cunoaşte acest cuvânt. Evident că prietenii apelează unul la altul pentru a primi ajutor, eu mă refer aici la oamenii care vin să-ţi amintească după douăzeci de ani că aţi fost colegi de bancă în şcoala generală, asta după ce ai câştigat la loterie…
Se mai întâmplă de asemenea ca prietenii tăi să iasă dintr-o relaţie. Ce e de făcut atunci? Oare e bine să nu mai bagi în seamă pe omul cu care acesta a ieşit în ultima vreme? Habar n-am, probabil alegerea se va face de la caz la caz, însă părerea mea e că dacă prietenul tău a greşit faţă de fostul său partener e bine ca tu să nu faci la fel…
Sunt o mulţime de situaţii de diferite genuri în relaţionarea dintre oameni şi în cele mai ciudate dintre ele e bine să judeci la rece cântărind atent şi luând în considerare bazele reale ale prieteniei. Astfel, cel mai bine e să te raportezi la caracterul prietenului tău atunci când faci asemenea alegeri sau cel mai sănătos e să-i comunici acestuia care sunt îndoielile tale pentru a reuşi să treceţi cu bine peste ele. Un prieten adevărat nu se poate supăra din cauza unei întrebări directe, asta e clar!
Un prieten se poate supăra pe tine oricând dint-un motiv sau altul. Asta nu înseamnă că nu mai sunteţi prieteni. Înseamnă că i-ai dat motive şi că revenirea la prietenia voastră va trebui să aibă ca fază principală comunicarea. Spune-i ce te deranjează, spune-i de ce crezi ca greşeşte. Dacă are contraargumente puternice e bine să cedezi, într-o prietenie nu e bună trufia.
Nu vreau să lungesc prea mult acest post, se va transforma în ceva de genul “sfaturi pentru prieteni” şi nu cred că am chiar calificarea necesară. De aceea mă opresc aici şi vă invit să cujetaţi la ce-am spus eu mai sus şi să-mi daţi (sau nu) dreptate! 🙂