Fereste-te de greci…

beware of greeksSunt furios…

Acum ceva vreme am fost contactat de o firma romaneasca ce are capital grecesc pentru servicii de traducere in cadrul unor proiecte POSDRU.

Mai lucrasem cu ei undeva prin 2007 – 2008, ne cunosteam, ei stiau ca eu livrez ceas si la standarde ridicate, eu stiam ca ei sunt de incredere, ca platesc la timp sau mai exact atunci cand promit sa plateasca.

Era vorba de doua sau trei proiecte, era mult de lucru, ma bucuram, mai ales pentru ca vara in industria traducerilor nu e neaparat cel mai bun sezon.

Si a venit momentul negocierii. Mai exact momentele. Din lejeritatea cu care vorbeam pana atunci a ramas doar amintirea. Inainte de inceperea proiectelor, oamenii au mai avut cateva documente, nu multe, pentru care au dorit traduceri pe care le-au platit la… 2 luni de la momentul emiterii facturii si implicit al momentului in care mi-au dat asigurari ca platesc. Pentru ca intre noi, sau mai ales din partea mea, a existat acest consemn tacit: eu stiam ca nu plateau chiar ceas, insa stiam deasemenea ca daca spuneau ca platesc joi la doi eu imi scoteam din minte sa consult contul, joi la doi banii erau in cont!

Cum spuneam: au inceput sa intarzie cu platile mult peste ce eram obisnuit cu ei. I-am tot presat, le-am tot spus: nu-mi mai spune ca platesti joi la doi, spune-mi ca platesti in octombrie si eu pana in octombrie nu te deranjez. Insa nu-mi da o data si n-o respecta, pentru ca eu am probleme la randul meu cu oamenii si in acest caz nu am chef sa-mi compromit relatia cu furnizorii din cauza modului tau grecesc de a duce omul cu zaharelul!

Proiectele despre care vorbeam la inceput ar fi trebuit sa inceapa pe la jumatatea lui iunie, inceputul lui iulie. M-am luat cu altele si oricum ei spusesera ca ma anunta cand incep, asa ca abia azi am realizat ca aproape a trecut si iulie fara ca ei sa dea vreun semn.

Drept pentru care ii sun. Mai exact il sun pe seful pe Romania, omul cu care am lucrat inca din primele momente ale relatiei mele cu ei. Ciudat: n-a raspuns la telefon! Colaboratoarele omului stabilisera cu mine drept canal de comunicare WhatsApp, drept pentru care in aceasta seara am apelat pe cea cu care m-am inteles cel mai bine.

Mi-a spus, cu parere de rau, ca ei au ales sa lucreze cu altcineva, pentru ca au inteles, din ultimele desfasurari de ostilitati, ca, vezi-Doamne, eu n-as avea disponibilitatea sa fac fata la intarzieri de plati ce s-ar putea isca din desfasurarea proiectelor…!

Sa fim intelesi: au semnat un contract cu altcineva fara sa discute vreun pret, fara sa ma intrebe daca as fi de acord cu termene de plata de 2-3 luni, fara sa nimic! Pur si simplu daca nu dadeam eu azi un semn, n-as fi stiut nimic.

M-am infuriat, mi-a trecut, dar am ramas cu un gust amar in urma unei experiente de afaceri care mi-a aratat ca grecii poate si de-aia sunt unde sunt: sunt flecari, sunt neseriosi si, ce e mai important, nu considera ca intr-o relatie de afaceri partenerii ar trebui sa se respecte unul pe altul. Merg pe japca, pe las’ ca merge si-asa, si-apoi se mira ca au ajuns la un asemenea stadiu incat nimeni din lumea civilizata nu-i mai crediteaza cu bani sau cu incredere a priori!

Hai, v-am pupat! 😉

 

4 thoughts on “Fereste-te de greci…

 1. Lasă domnu’ că e mai bine așa decât sa plângi pe urmă că nu îți mai plătesc deloc factura. 🙂 tot răul spre bine, sunt sigur ca o să apară alții mai juicy!

 2. Dorine,

  Ca freelancer am obosit sa aud de la diferite firme “noi avem contract de exclusivitate cu X client” si sa primesc lucrarile clientului final de la multe firme, fiecare cu “exclusivitatea” ei.
  Si nu cred ca are treaba cu grecii, ci cu romanii unde lucreaza “grezii” tai.
  Am vazut operatiunea exclusivitatea si la firme din AU si DE care lucreaza in RO.
  Faza de top e ca am avut situatii in care lucram comenzile aceluiasi client final prin 2 firme diferite si pe una dintre ele o freca de o omora, iar ailalta putea sa ii dea un scuipat pe foaie ca respectivul client cu contract de exclusivitate cu ambele firme tot nu zicea nimic.

  Asa-i in “afaceri” in Romanika din pacate.

  1. Heeeeei Edy! Ce mai zici omule?! 🙂 Stiu la ce situatie faci referire, insa in cazul de fata grezii erau chiar ei cei care centrau si dadeau cu capul. Acum ca mi-a mai trecut supararea imi dau seama pe ce s-a bazat decizia lor si pe de-o parte ma bucur ca n-a fost sa fie… 😀

Leave a Reply

Proudly powered by WordPress | Theme: Rits Blog by Crimson Themes.