Aromele sărbătorilor

Da, începe să se simtă mirosurile sărbătorilor! Vouă care dintre ele vă inspiră că vine iarna, că vin cadouri, că vine vacanţa, că vine zăpada? Până îmi veţi răspunde voi (pe bloooog, pls! 😛 ), ia să încerc eu să vă sugerez din lista mea.

Voi începe cu cele mai puţin comestibile, dar pentru mine foarte sugestive şi mă voi lăsa inspirat de amintiri şi simţuri olfactive:

– mirosul de frunze arse sau mirosul fumului care iese în dimineţile geroase dimineaţa pe coşurile caselor;

– mirosul primelor zile de ger ce aduc iminenţa iernii. Când îl simţeau bunicii noştri spuneau: gata, miroase-a iarnă!

– mirosul brazilor comercializaţi în pieţe sau direct pe stradă;

– mirosul de “curat” al primei zăpezi;

– mirosurile de cozonac, pască, turtă dulce şi alte minunăţii dulci;

– mirosurile mai grele (sau cum a decretat prietenul John – miresme colesterolice) care încep să se facă simţite începând cu 20-22 decembrie şi care pot fi puse la un loc în categoria bombe calorice sau porcării: piftii, tobe, caltaboşi, cârnaţi, şoric, sarmale, fripturi (mai slabe sau mai grase, dar neapărat de porc);

– mirosul de ţuică fiartă de la pomana porcului;

– mirosul scorţişoarei din vinul fiert.

Ar mai fi, sunt sigur, dar nu mai pot, vă aştept şi pe voi cu sugestii (sau reclamaţii dacă sunteţi ţiitori de Postul Crăciunului!). 🙂

Să aveţi poftă!

0 thoughts on “Aromele sărbătorilor

  1. nu stiu cum miroase fumul cosurilor in Bucuresti, nici cat de ger este dimineata, dar in Pitesti la 16 grade nu prea miroase nici a iarna, nici a sarbatori. Oricum, cu toate beculetele spanzurate peste tot si cu din ce in ce mai multe case cu cosuri, niciodata nu va mirosi a sarbatori de iarna intr-un oras. Mirosurile la care faci referire sunt apanajul satelor. Parerea mea.

    1. Asa-i sunt mai degraba apanajul satelor Şogule. Totuşi să ştii că pe-aici mai există totuşi cartiere întregi de case care au scăpat de furia demolărilor comuniste, cartiere în care nu e nici trafic şi unde chiar regăseşti parte din lucrurile care clar ţin de sat despre care am vorbit.

Leave a Reply

Proudly powered by WordPress | Theme: Rits Blog by Crimson Themes.